tisdag 26 januari 2010

Byråkrati, Avatar och skorpioner

Ah, ljuvliga dag! Jag steg upp tidigt imorse (typ 9, hehe) och tog itu med alla förberedelser som krävs dels för att registrera sig för kurser, och dels för att få laglig status som student i landet. Och tro mig, det är inte lite som ska fixas! Jag har haft lite panik pga allt som varit ogjort, men idag spenderade jag 6 timmar med att fylla i formulär, fixa foton i alla möjliga konstiga format, kopiera varenda sida av passet och visumet samt skaffa studentförsäkring. Det känns så fantastiskt härligt att ha allt gjort! Det enda som fattas nu är att gå till banken och betala en avgift på ca 350 kr. På onsdag ska jag skicka papperna för att registrera mig i skolan med en kompis (själv har jag lektioner på väldigt opassande tider) och på fredag bär det av till San Miguel de Allende för att fixa allt med "migrationsverket". Sen är allt klart. :)

Oerhört visuellt tilltalande...


Igår åkte jag och Cam till Mega igen för att köpa grytor och stekpannor, vilket vi glömde förra gången. När vi ändå var där bestämde vi oss för att gå på bio. Fullpris är 47 pesos per person, vilket innebär att vi båda två såg Avatar för ca 50 svenska kronor. Nice price. Filmen var bra, med otroligt snygga och proffsiga effekter. Historien var jag inte lika imponerad av, kanske mest för att filmen hype:ats så mycket av alla... den var inte dålig, men lite förutsägbar.

Så till dagens tredje ämne, enligt rubriken. Skorpioner! Tydligen är de jättevanliga här i Guanajuato. Det började med att en av de andra utbytesstudenterna berättade att hon hittat en i sitt rum. Sen kollade jag och Cam upp det på internet, och blev lagom paranoida när vi läste om hur vanligt förekommande de är. Jag berättade sedan för mamma, som snabbt anslöt sig till hysterigruppen och närmast tvingade mig att fråga hyresvärden hur vanliga de är just här och hur man ska hantera dem. Sagt och gjort, jag frågade. Luz (som hyresvärden heter) ryckte på axlarna och sa att hon blivit stucken 3 gånger och att det inte var så mycket att språka om. Dock så sa hon att det, förutom de svarta skorpionerna som förkommer naturligt i Guanajuato (och som, om de sticker en, bara orsakar extrem smärta) också finns beige-bruna varianter som åker med lädret som importeras till León från Durango. Dessa små rackare är betydligt giftigare och dem ska man vara mer försiktig med.

Hello lovely! Detta är ett praktexempel på en skorpion du INTE vill bekanta dig närmare med.


"What happens is that The Leather Capitol of the World, Leon, Guanajuato, gets its leather goods from Durango. This is where the lethal scorpions live and make babies. They apparently hitch a ride in the leather goods that get sold in Leon. They hide in the pockets and get sewn up into the collars of different types of leather clothing. A favorite hiding place might be inside that new purse you just bought...the one that might now be the cause of your premature death!"

(http://ezinearticles.com/?Mexico---Creepy-Dangerous-Things&id=393203)


Jag och Cam fortsatte vårt googlande och följer nu de råd vi hittade. Vi kollar att sängen är skorpionfri innan vi lägger oss på kvällen, vi tömmer ur skorna innan vi tar på oss dem och vi täpper till springan mellan dörren och golvet med en handduk under nätterna. Vi hade också tänkt köpa nån slags antihistaminer, eftersom man kan vara allergisk mot skorpioner på samma sätt som mot getingar... men vi lyckades inte lista ut vilken sorts medicin som var den rätta i djungeln av pillerburkar på Mega. Men för att inte ge alla en hjärtattack där hemma så kan jag ju nämna att vi inte sett röken av några skorpioner än så länge, och att det inte är lika vanligt att folk blir stuckna under vintermånaderna. :p

2 kommentarer:

  1. Skorpioner är inte så farliga om man som du säger ser till att tömma skorna. Vi fotade flera stycken i Colombia, Cesar lyckades bli stucken när han inte kollade skorna men annars försvann de så fort man kom i närheten.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Vad tyckte Cesar då, gjorde sticket ont? Sen beror det väl förstås på vilken sorts skorpion man råkar ut för också...

    SvaraRadera